Kulinarnie przez Europę cz. 4 - wegetariańska lasagne z cukinii
Marie
Śmiech jako styl życia - kiedy Marie nie pracuje nad pomysłami na nowe treści, spędza czas z przyjaciółmi pijąc wino, grając w karty lub oglądając seriale. Po studiach ekonomicznych zanurzyła się w świecie marketingu i zarządzania sklepami internetowymi, aby dać upust swojej kreatywności. Piękne dekoracje i aranżacyjne triki zawsze wprawiają ją w dobry nastrój.
Październik przynosi czwartą edycję naszej kulinarnej podróży po potrawach z różnych zakątków Europy. Tym razem ugotowaliśmy dla Was wegetariańską lasagne z włoskich cukinii. Nasza koleżanka Melinda pochodzi z Włoch i podzieliła się z nami jednym ze swoich ulubionych przepisów.
Po raz kolejny to danie jest strzałem w dziesiątkę dla wszystkich tych, którzy chcą zrezygnować z mięsa na stałe lub stopniowo pozbywać się go ze swojej diety. Cukinia jest głównym elementem tej pysznej lasagne, ale jeśli lubisz smak mięsa, możesz ją również przyrządzić z wegańską mortadelą. Skorzystaj z naszego przepisu już teraz!
Jak zrobić wegetariańską lasagne
Potrzebujesz następujących składników:
- 500g cukinii
- płaty lasagne
- śmietana lub sos beszamelowy
- 250g mozzarelli
- 125g parmezanu
- margaryna do wysmarowania naczynia
- ew. wegańska mortadela
- odrobina oliwy
- Zetrzyj cukinie na drobnej tarce i wymieszaj z solą, pieprzem i oliwą z oliwek.
- W naczyniu do zapiekania rozsmaruj odrobinę margaryny i nałóż pierwszą warstwę śmietany lub sosu beszamelowego.
- Następnie połóż płaty lasagne i skrop je odrobiną oliwy z oliwek.
- Dodawaj kolejno warstwy cukinii, (ew. dodatkowo wegańskiej mortadeli), potem mozzarelli, parmezanu i na koniec śmietany lub sosu.
- Następnie powtórz kroki 3 i 4, aż do wypełnienia naczynia do zapiekania.
- Górę obsyp startym parmezanem i mozzarellą, a na koniec posmaruj lasagne odrobiną margaryny, aby była ładna i chrupiąca.
- Piecz w piekarniku w temperaturze 200°C z termoobiegiem przez około 40-50 minut.
Więcej ciekawych artykułów dla Ciebie
Tutaj znajdziesz więcej ciekawych artykułów opisanych na blogu i odkryjesz nasze ulubione produkty.