Microgreens

Uprawa mikroziół krok po kroku

Marie

Śmiech jako styl życia - kiedy Marie nie pracuje nad pomysłami na nowe treści, spędza czas z przyjaciółmi pijąc wino, grając w karty lub oglądając seriale. Po studiach ekonomicznych zanurzyła się w świecie marketingu i zarządzania sklepami internetowymi, aby dać upust swojej kreatywności. Piękne dekoracje i aranżacyjne triki zawsze wprawiają ją w dobry nastrój.

Jest wiosna, wychodzi słońce, a my mamy ochotę coś posadzić! Microgreens (mikrozioła) to szczególnie zdrowy i szybki sposób na uprawę własnych warzyw w domu. Zanim jednak zapoznasz się z instrukcją możesz zadać sobie pytanie: co to właściwie znaczy? Microgreens lub baby greens to przede wszystkim młode, jadalne sadzonki. Są to zatem różne rośliny zielne lub sałaty, które zbiera się w fazie kiełkowania. Takie podejście niesie ze sobą dwie decydujące korzyści: rośliny zawierają mnóstwo witamin, a od wysiewu do zbiorów w domu mija zaledwie jeden do dwóch tygodni. Ponadto do hodowli nie potrzeba wielu przyborów, a także wystarczy niewiele miejsca. Wygospodaruj kawałek parapetu, a będziesz mógł/mogła uprawiać własne warzywa w formacie mini.
Co jeszcze warto wiedzieć? Żadna inna roślina jadalna nie jest tak żywa i świeża jak mikrozioła. Z nasion rozwija się siewka, a następnie kiełek, z którego po kilku dniach wyrastają mikrozioła, które można wykorzystać i zjeść. Nigdzie indziej nie znajdziesz takiej zawartości składników odżywczych i chlorofilu oraz energii słonecznej jak w microgreens. Ponadto są one bogate w błonnik, niskokaloryczne, a ich uprawa jest wyjątkowo tania! Microgreens są dobre dla Twojego układu odpornościowego, bardzo łatwe w uprawie i dostępne w wielu smakach. Zgodnie z trendem miejskiego ogrodnictwa - nie trzeba mieć ogrodu ani balkonu, aby rozwinąć swoją pasję ogrodniczą. W poniższym artykule dowiesz się, jakie warzywa nadają się na mikrozioła i jak je w kilku krokach zasadzić.

Mikrozioła - odpowiednie rośliny i instrukcje krok po kroku

Do stworzenia własnego projektu mikrozioła wystarczy:
  • trochę ręcznika papierowego
  • spryskiwacz do wody
  • odpowiednie naczynie Może to być zwykła puszka, stare plastikowe opakowanie lub mini szklarnia. Najważniejsze jest, aby pojemnik był wodoszczelny.
  • Wybrane przez Ciebie nasiona. Można wykorzystać różne rodzaje warzyw, ziół i innych roślin. Najbardziej popularna jest rzeżucha, ale nadają się do niej również jarmuż, rzodkiew, ciecierzyca, gorczyca czy szczypiorek. Koperek, rzodkiewka, czerwona soczewica, amarantus, brokuły, słonecznik czy groch również stanowią wspaniałe microgreens dla domowego ogrodnika. Puść wodze fantazji i zasadź swoje mikro roślinki! Po krótkim okresie siewu zbiera się oczywiście nać roślin.
Jak to zrobić:
  1. Weź do ręki wodoszczelną miskę.
  2. Złóż papier kuchenny, lekko go zwilż - na tyle, aby nasiona się przykleiły, i rozłóż na tacy do wysiewu.
  3. Rozprowadź nasiona równomiernie na całej powierzchni małej szklarni.
  4. Spryskaj je wodą, najlepiej za pomocą butelki z rozpylaczem.
  5. Przykryj nasiona papierem kuchennym lub przezroczystym dachem szklarni. Dzięki temu nasiona pozostaną wilgotne. W przypadku lekkich kiełkownic można zrezygnować z dachu, ale należy wtedy jeszcze bardziej zadbać o odpowiednią wilgotność. Już prawie gotowe! Regularnie sprawdzaj, czy rośliny mają odpowiednią wilgotność i obserwuj ich wzrost. Po 7-14 dniach można ściąć mikrozioła o wielkości 2-8 cm. Mam nadzieję, że ich uprawa sprawi Ci wiele radości!

Zapisz się do naszego newslettera i zaoszczędź 20 zł*

*Zniżkę należy zrealizować za pomocą kodu rabatowego znajdującego się w koszyku. Kod rabatowy, który jest wysyłany mailowo po potwierdzeniu zapisu do newsletter nie może być wykorzystany do zamówień, które zostały już złożone i nie może być łączony z innymi kuponami. Kod rabatowy jest ważny przy minimalnej wartości zamówienia 200 zł.