5 szybkich i łatwych przepisów na piknik
Marie
Śmiech jako styl życia - kiedy Marie nie pracuje nad pomysłami na nowe treści, spędza czas z przyjaciółmi pijąc wino, grając w karty lub oglądając seriale. Po studiach ekonomicznych zanurzyła się w świecie marketingu i zarządzania sklepami internetowymi, aby dać upust swojej kreatywności. Piękne dekoracje i aranżacyjne triki zawsze wprawiają ją w dobry nastrój.
Masz ochotę na piknik? My też! Jest ciepło i masz ochotę wybrać się z przyjaciółmi do parku i skosztować pysznych przekąsek? Ale jakie dania i napoje nadają się na piknikowy wypad? Co można przygotować szybko i co nie zajmie całego kosza piknikowego? Zaszaleliśmy w kuchni i wybraliśmy nasze ulubione przepisy na letni piknik. W tym artykule dowiesz się jak możesz przygotować atrakcyjne menu z zaledwie kilku składników i w krótkim czasie. Jako przystawkę polecamy świeże szaszłyki z pomidorków koktajlowych i kuleczek mozarelli, do tego jako danie główne w parku można podać zapiekaną bagietkę. Dodatkowo zanurz przekąski w przepysznym paprykowym dipie z fetą, a na deser delektuj się truskawkowymi szaszłykami z waflami. Możesz też orzeźwić się domową jagodową herbatą mrożoną. Baw się dobrze na następnym pikniku w zieleni!
Szaszłyki z małych pomidorków i kuleczek mozzarelli
Na 10 szaszłyków potrzebujesz:
- 10 pomidorków koktajlowych
- 20 kuleczek sera mozzarella
- liście bazylii
- 10 długich patyczków do szaszłyków
Bagietka z pesto
Na 2 porcje potrzebujesz:
- 2 bułki
- ser mozzarella
- pesto bazyliowe
- trochę oleju
- bazylię
Idealny piknikowy dip z fetą i papryką
Składniki:
- 200g sera feta z mleka krowiego
- 200g serka śmietankowego
- 1 papryka
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki oregano
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku lub według uznania
- sól i pieprz
Szaszłyki czekoladowo-truskawkowe z waflami
Do przygotowania 10 szaszłyków potrzebujesz:
- 20 truskawek
- 4 gofry ze świeżych jaj
- nutellę
- 10 długich patyków na szaszłyki
Świeża herbata mrożona
Składniki na 3 porcje:
- 600ml wody
- 3 torebki herbaty owoce leśne
- 9 łyżek syropu porzeczkowego
- 4-6 łyżek soku z cytryny
- świeże liście mięty
- owoce leśne lub jagody według uznania
- kostki lodu