Przepisy na piknik

5 szybkich i łatwych przepisów na piknik

Marie

Śmiech jako styl życia - kiedy Marie nie pracuje nad pomysłami na nowe treści, spędza czas z przyjaciółmi pijąc wino, grając w karty lub oglądając seriale. Po studiach ekonomicznych zanurzyła się w świecie marketingu i zarządzania sklepami internetowymi, aby dać upust swojej kreatywności. Piękne dekoracje i aranżacyjne triki zawsze wprawiają ją w dobry nastrój.

Masz ochotę na piknik? My też! Jest ciepło i masz ochotę wybrać się z przyjaciółmi do parku i skosztować pysznych przekąsek? Ale jakie dania i napoje nadają się na piknikowy wypad? Co można przygotować szybko i co nie zajmie całego kosza piknikowego? Zaszaleliśmy w kuchni i wybraliśmy nasze ulubione przepisy na letni piknik. W tym artykule dowiesz się jak możesz przygotować atrakcyjne menu z zaledwie kilku składników i w krótkim czasie. Jako przystawkę polecamy świeże szaszłyki z pomidorków koktajlowych i kuleczek mozarelli, do tego jako danie główne w parku można podać zapiekaną bagietkę. Dodatkowo zanurz przekąski w przepysznym paprykowym dipie z fetą, a na deser delektuj się truskawkowymi szaszłykami z waflami. Możesz też orzeźwić się domową jagodową herbatą mrożoną. Baw się dobrze na następnym pikniku w zieleni!

Szaszłyki z małych pomidorków i kuleczek mozzarelli

Na 10 szaszłyków potrzebujesz:
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 20 kuleczek sera mozzarella
  • liście bazylii
  • 10 długich patyczków do szaszłyków
Najpierw odsącz mozzarellę i umyj pomidorki. Zerwij tyle bazylii, ile potrzebujesz i umyj jej liście. Następnie przekrój pomidory po przekątnej. Kolejny krok to ułożenie wszystkich składników na patyczku w następującej kolejności: bazylia, mozzarella, pomidor, mozzarella, bazylia itd. Zachęcamy również do dopasowywania przepisu do własnych upodobań. Nie jesteś fanem/-ką pomidorów? W takim razie polecamy owocowe szaszłyki z truskawkami, bo są przepyszne! Przystawka gotowa!

Bagietka z pesto

Na 2 porcje potrzebujesz:
  • 2 bułki
  • ser mozzarella
  • pesto bazyliowe
  • trochę oleju
  • bazylię
Rozgrzej swój piekarnik do 180°C lub 160°C z termoobiegiem. Przekrój bułki równo w poprzek, ale ostrożnie! Nie należy ich przecinać do końca. Zamiast bułek można też użyć bagietek. Każdą część posmaruj odrobiną pesto. Pokrój mozzarellę w cienkie plasterki i połóż mozarellę na pesto. Następnie posmaruj bułki cienką warstwą oliwy i zapiekaj w piekarniku przez 10 minut, aż ser się rozpuści. Gotowe bułeczki możesz przyozdobić świeżą bazylią. Smacznego!

Idealny piknikowy dip z fetą i papryką

Składniki:
  • 200g sera feta z mleka krowiego
  • 200g serka śmietankowego
  • 1 papryka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku lub według uznania
  • sól i pieprz
Najpierw pokrój w drobną kostkę paprykę i fetę. Używając miksera lub blendera ręcznego zmiksuj serek śmietankowy z oliwą z oliwek, aż do uzyskania kremowej masy. Przeciśnij przez praskę tyle czosnku ile lubisz i dodaj do dipu również zioła. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Smacznego!

Szaszłyki czekoladowo-truskawkowe z waflami

Do przygotowania 10 szaszłyków potrzebujesz:
  • 20 truskawek
  • 4 gofry ze świeżych jaj
  • nutellę
  • 10 długich patyków na szaszłyki
W pierwszym kroku umyj truskawki i odsącz je z wody. Następnie posmaruj wafle nutellą lub wybranym kremem i złóż je. W zależności od wielkości gofrów lub wafli, możesz je wcześniej pokroić na małe kawałki. Następnie nabij na patyczki szaszłykowe na przemian 2 truskawki i posmarowany wafel. Jeśli masz pod ręką różne wielkości patyczków, możesz oczywiście zmieniać ilość truskawek i wafli. W ten sposób przygotujesz słodką, piknikową przekąskę w krótkim czasie. Miłej zabawy przy tworzeniu!

Świeża herbata mrożona

Składniki na 3 porcje:
  • 600ml wody
  • 3 torebki herbaty owoce leśne
  • 9 łyżek syropu porzeczkowego
  • 4-6 łyżek soku z cytryny
  • świeże liście mięty
  • owoce leśne lub jagody według uznania
  • kostki lodu
Ruszamy! Włóż torebki z herbatą do wrzącej wody i parz przez 6-8 minut zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie wyjmij torebki z herbatą i schłodź napój w lodówce przez około godzinę. Następny krok to wymieszanie mrożonej herbaty z syropem i odrobiną soku z cytryny. Na koniec gotowy napój podaj w szklance z kostkami lodu, jagodami i świeżą miętą. Idealny sposób na ochłodę w gorące dni na świeżym powietrzu!

Pomocne artykuły do naszych piknikowych przepisów

Czytaj dalej tutaj

Przeglądaj nasz blog w poszukiwaniu inspiracji i przydatnych wskazówek.

Zapisz się do naszego newslettera i zaoszczędź 20 zł*

*Zniżkę należy zrealizować za pomocą kodu rabatowego znajdującego się w koszyku. Kod rabatowy, który jest wysyłany mailowo po potwierdzeniu zapisu do newsletter nie może być wykorzystany do zamówień, które zostały już złożone i nie może być łączony z innymi kuponami. Kod rabatowy jest ważny przy minimalnej wartości zamówienia 200 zł.