Praktyczne i sprytne - 10 naszych ulubionych trików kuchennych
Marie
Śmiech jako styl życia - kiedy Marie nie pracuje nad pomysłami na nowe treści, spędza czas z przyjaciółmi pijąc wino, grając w karty lub oglądając seriale. Po studiach ekonomicznych zanurzyła się w świecie marketingu i zarządzania sklepami internetowymi, aby dać upust swojej kreatywności. Piękne dekoracje i aranżacyjne triki zawsze wprawiają ją w dobry nastrój.
Te 10 trików sprawi, że wszystko będzie łatwiejsze
Jeśli z Twojej zmywarki wydobywają się nieprzyjemne zapachy, możesz sprawdzić i wyczyścić szczelinę między drzwiami, a dnem urządzenia, jak również użyć odrobiny octu. Umieść filiżankę czystego octu w zmywarce i przeprowadź mycie bez naczyń. Ocet neutralizuje silne zapachy, a także usuwa tłuszcz z rur zmywarki.
Zachowaj resztkę ziół:
Jeśli masz resztki ziół po gotowaniu i nie chcesz ich wyrzucać, zamroź je. Najpierw je posiekaj, a następnie umieść w formie do kostek lodu. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek, aby zapobiec przyklejeniu się do zamrażarki przy okazji zachowując świeżość smaku. W razie potrzeby kostki ziołowe wystarczy rozmrozić. Ta wskazówka jest również przydatna, jeśli w zimie nie masz dostępu do świeżych ziół. Można też wysuszyć na grzejniku resztki twardych ziół (rozmaryn, tymianek itp.), wymieszać je z gruboziarnistą solą i stworzyć własną sól ziołową.
Pokrój cebulę bez łez:
Istnieją wszelkiego rodzaju sztuczki, aby powstrzymać łzy podczas krojenia cebuli. Niektórzy robią to żując gumę podczas wykonywania tej czynności, ale mamy jeszcze prostszy sposób. Spryskaj deskę do krojenia i nóż sokiem z cytryny i oszczędź sobie łez. Ten sam efekt możesz osiągnąć również za pomocą wody.
Szybkie obieranie ziemniaków:
Zdejmowanie skórki z ziemniaków zwykle sprawia wrażenie niekończącego się zadania. Pomóc może prosta sztuczka: Ziemniaki można ugotować w łupinkich i zaraz po tym włożyć do zimnej wody. Ziemniaki są wtedy o niebo prostsze do obrania. Oddziel białko od żółtka za pomocą butelki:
Brzmi głupio, ale działa. Rozbij jajko w misce, przyłóż plastikową butelkę, ściśnij ją i ustaw blisko nad jajkiem. Następnie wpuść powietrze z powrotem nad jajko, a żółtko wsunie się do środka. W mgnieniu oka białko jest oddzielone od żółtka.
Formy do muffinów przeciw owadom:
Chcesz usiąść na zewnątrz ze smacznym napojem, ale osy i inne owady Ci przeszkadzają? Wystarczy wziąć papierową foremkę do muffinek, umieścić ją nad swoją szklanką i przełożyć przez nią słomkę. Możesz również użyć form jako tymczasowych osłon. Pozbądź się owadów w Twojej szklance!
Klasyka wśród kuchennych sztuczek, ale wciąż warta wspomnienia. Spodziewasz się spontanicznego gościa i nie schłodziłeś/-aś białego wina? Obłóż butelkę z winem wilgotnym ręcznikiem i włóż ją na krótko do zamrażarki. Wino w mgnieniu oka robi się przyjemnie chłodne!
W ten sposób nic się nie przegotuje:
Jeśli jeszcze nie słyszałeś o tym triku, to naprawdę brakuje ci szczęścia. Ale także wszystkim nieświadomym przedstawiamy go dzisiaj. Czy martwisz się, że Twój makaron lub sos zagotuje się, gdy wyjdziesz z pokoju? Wystarczy umieścić drewnianą łyżkę nad garnkiem. Szczypta oleju w wodzie również może pomóc. Zwykłe, ale proste. Sól i cytryna jako środki czyszczące:
Najskuteczniejsze domowe sposoby są zazwyczaj najprostsze. Jeśli nie możesz doprowadzić do porządku swojej blachy do pieczenia i zmagasz się z uporczywą skorupą, sól się przyda. Wystarczy wyłożyć na blachę pół paczki, wstawić do piekarnika o niskiej temperaturze 50°C i gdy tylko ziarenka soli się zarumienią, ponownie wyjąć z piekarnika. Następnie wysypać sól i sprzątanie staje się o wiele łatwiejsze. Możesz również wyczyścić deski do krojenia, które są bardzo brudne, za pomocą soli w połączeniu z cytryną. Najpierw nałóż na swoją deskę sól, a następnie sok z cytryny, wyszoruj ją porządnie gąbką, a następnie zmyj i ciesz się swoją czystą deską. Cytryna może również pomóc w czyszczeniu mikrofalówki. Wlej gorącą wodę do odpowiedniej miski, umieść w niej plasterki cytryny i podgrzewaj przez 2 minuty na dużej mocy. Kwasek cytrynowy i para wodna szybciej zmiękczają brud, a urządzenie można łatwo wyczyścić.
Zamrażaj owoce i warzywa:
Dwa codzienne produkty, które można bez obaw zamrozić to awokado i cebula dymka. Jeśli obawiasz się, że nie uda Ci się zjeść całego awokado lub zostało Ci trochę cebuli dymki, włóż je do zamrażarki. Możesz zamrozić awokado przepołowione, w formie puree lub pokrojone na kawałki. W przypadku cebuli dymki weź butelkę PET i posiekaj wszystko, czego nie potrzebujesz. Przełóż wszystko do butelki, a potem przechowuj przez dwa do trzech miesięcy.