Trendy żywieniowe 2022 część 2

Trendy żywieniowe 2022 - Co jemy?

Marie

Śmiech jako styl życia - kiedy Marie nie pracuje nad pomysłami na nowe treści, spędza czas z przyjaciółmi pijąc wino, grając w karty lub oglądając seriale. Po studiach ekonomicznych zanurzyła się w świecie marketingu i zarządzania sklepami internetowymi, aby dać upust swojej kreatywności. Piękne dekoracje i aranżacyjne triki zawsze wprawiają ją w dobry nastrój.

Jakie potrawy najbardziej lubimy? Jakie trendy pojawią się w tym roku? Podobnie jak w przypadku mebli czy ubrań, nasza dieta zmienia się z biegiem lat, a nam wciąż pojawiają się nowe pomysły dotyczące tego co spożywamy na co dzień. Rośnie zapotrzebowanie na zdrowie i zrównoważony rozwój - nie tylko dla naszego dobra, ale także dla dobra środowiska. Przedstawiłam już tegoroczne trendy żywieniowe, które są związane głównie z naszym stylem życia i sposobem myślenia, ale dziś omówię bardziej szczegółowo nowe i najpopularniejsze produkty spożywcze 2022 roku. Wszystko jedno czy siłą napędową będzie dieta bezmięsna, zdrowe jelita czy po prostu ciekawość kulinarna: istnieją różne dania i potrawy, które są zupełnie nowe lub stają się coraz bardziej popularne w dzisiejszych czasach. W tym artykule dowiesz się wszystkiego o pożywnych potrawach, które są na czasie i których koniecznie musisz spróbować!

Pomysły kulinarne bieżącego roku

  • Miso: Miso to pasta przyprawowa, którą prawdopodobnie znasz z japońskich restauracji i podawanej tam zupy miso. Taka pasta jest niezwykle uniwersalna i zdrowa! Pasta miso, która jest wytwarzana z soi i ryżu, zapewnia zdrowie flory jelitowej i może pomóc w zwalczaniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych lub nadciśnienia. Można ją stosować w zupach, pikantnych przekąskach, a także w herbatnikach czy puddingach.
  • Zamienniki mięsa: Z pewnością wiesz już, że spożycie mięsa w Polsce od lat spada. Dlatego też produkty alternatywne dla mleka i mięsa stają się coraz bardziej popularne. Skutkuje to również takimi wydarzeniami jak "Veganuary", gdzie w styczniu całkowicie rezygnuje się z produktów pochodzenia zwierzęcego. Substytuty mięsa, które mają być jak najbardziej zbliżone do prawdziwego są zwykle oparte na soi, grochu lub pszenicy i mogą być spożywane w postaci nuggetsów, burgerów, paluszków rybnych, kiełbasek i wielu innych. Nie trzeba jednak całkowicie rezygnować z mięsa w diecie. Jak już wiemy z naszego pierwszego posta dobrze jest zwiększyć świadomość na temat spożywania mięsa i ograniczyć je.
  • Masło orzechowe na chleb: A propos wegańskiego żywienia: to, co już stało się nieodzownym elementem wegańskiej kuchni teraz podbiło serca także wielu innych ludzi. Coraz większą popularnością cieszą się różne orzechowe produkty do smarowania chleba, które zawierają dużo błonnika, jednocześnie często nie zawierając cukru ani oleju palmowego. Większość produktów do smarowania zawiera daktyle, które są źródłem naturalnej słodyczy. Ale można w nich znaleźć także inne pyszne składniki takie jak kakao, kokos, cynamon i orzechy: ziemne lub nerkowce. Orzechowe pasty do smarowania są doskonałym dodatkiem do wielu różnych potraw. Można je wykorzystać nie tylko do smarowania chleba, ale także dodać do owsianki, ciasta biszkoptowego i innych ciast.
  • Mieszane napoje: Mówi się, że trendy zawsze się powtarzają i że w większości przypadków to co było wcześniej popularne powraca. Dotyczy to również tzw. napojów mieszanych czyli gotowych do spożycia koktajli i long drinków, które są sprzedawane również w puszkach lub innych opakowaniach. To było dawno temu modne i teraz szczęśliwie powróciło. Zabierz ze sobą napój w puszce na następną wycieczkę do parku lub nocne spotkanie z przyjaciółmi w mieście. Gotowe koktajle to dobry pomysł wszędzie tam, gdzie organizowane są kameralne spotkania!

Pojemniki do przechowywania suchej żywności

Najmodniejsze produkty spożywcze 2022 roku

  • Grzyby jadalne i witalne: Uwielbiamy grzyby i jemy ich coraz więcej! Największą zaletą grzybów jest ich wszechstronność i różnorodność rodzajów, które można zjeść. Szczególnie modne są obecnie grzyby witalne, które od czasu do czasu można znaleźć w wykwintnych restauracjach, a które wywodzą się z tradycyjnej medycyny chińskiej. Reishi, shiitake i chaga to azjatyckie grzyby lecznicze, które zawierają szczególnie dużo witamin i minerałów. Ponadto grzyby wzmacniają nasz układ odpornościowy. Grzyby witalne są zwykle spożywane w postaci sproszkowanej, dlatego świetnie sprawdzają się jako dodatek do kakao lub kawy. Wracają do łask także nasze znane polskie grzyby. Nieważne, czy jako dodatek do dania głównego, czy jako danie główne samo w sobie: przecież kochamy grzyby. Zbieranie grzybów to także przyjemna rozrywka na łonie natury, gdy można oderwać się od trudów życia codziennego. Należy jednak zawsze pamiętać, które grzyby są jadalne i jak należy je przyrządzać!
  • Bimi: Bimi to egzotyczne warzywo, które na pierwszy rzut oka bardzo przypomina brokuła. Bimi to prawdziwy superfood, ponieważ zawiera wiele minerałów, pierwiastków i witamin - i prawie nie ma kalorii. Musisz spróbować! Jeśli wolisz używać lokalnych warzyw, możesz zastąpić Bimi młodymi brokułami.
  • Yuzu: Kolejnym nowym "it-food" jest owoc cytrusowy Yuzu. Co ciekawe, zawartość witaminy C jest około trzy razy większa niż w cytrynie, dlatego yuzu tak dobrze wzmacnia układ odpornościowy. Tego cytrusa uprawia się głównie w Azji i wykorzystuje do produkcji słodyczy, takich jak lody, czekolada czy sernik, ale także do produkcji guacamole. Wielu profesjonalnych kucharzy doceniło już Yuzu w kuchni. Teraz czas na Ciebie!
  • Nasiona i ziarna: Nasiona lnu, słonecznika i pestki dyni to lokalne przysmaki, które wciąż cieszą się popularnością. Podobnie jak nasiona chia, nasiona lnu można wykorzystać do przygotowania zdrowej alternatywy dla puddingu. Ponadto zawierają one dużo błonnika i wykazują działanie przeciwzapalne. Z nasion słonecznika można przygotować pyszne wegańskie sosy do makaronu, ale można też dodać do musli lub sałatki. Zbawienne dla naszej skóry są pestki dyni ze względu na wysoką zawartość cynku. W składzie posiadają również magnez, żelazo i selen. Udekoruj swoje potrawy kilkoma nasionami i pestkami!
  • Hibiskus: Od czasów Pink Drink Trend 2021 wiemy, że hibiskus doskonale sprawdza się w napojach. Bogate w witaminy, jadalne kwiaty można kupić nie tylko w postaci herbaty, ale także przyrządzić z nich galaretkę. W Stanach Zjednoczonych panuje prawdziwy szum wokół hibiskusa i planuje się tam produkcję kolejnych przysmaków, takich jak jogurt z hibiskusa. Pozostaje nam czekać na to w jakich potrawach i napojach wkrótce znajdziemy hibiskusa, natomiast już teraz można kupić kwiaty hibiskusa i zacząć działać!
  • Wszystko dla zdrowych jelit: Trendy w żywieniu i żywności koncentrują się również na zdrowiu naszych jelit. Bo wiemy, że zdrowe jelita to gwarancja dobrego samopoczucia i komfortu życia codziennego! Bakterie jelitowe są odpowiedzialne za wiele ważnych procesów w organizmie i prawdopodobnie dlatego zdrowie jelit staje się ważnym zagadnieniem w perspektywie długoterminowej diety. Aby poprawić swoje samopoczucie, możesz sięgnąć nie tylko po egzotyczną pastę miso czy kimchi, ale również naszą rodzimą kiszoną kapustę lub jogurt naturalny.

Wykwintna zastawa stołowa

Szukasz więcej pomysłów do kuchni?

Na naszym blogu Relax Mag znajdziesz jeszcze więcej inspirujących artykułów z przepisami i kuchennymi sztuczkami.

Zapisz się do naszego newslettera i zaoszczędź 20 zł*

*Zniżkę należy zrealizować za pomocą kodu rabatowego znajdującego się w koszyku. Kod rabatowy, który jest wysyłany mailowo po potwierdzeniu zapisu do newsletter nie może być wykorzystany do zamówień, które zostały już złożone i nie może być łączony z innymi kuponami. Kod rabatowy jest ważny przy minimalnej wartości zamówienia 200 zł.